Over Ons

 Over ons

 

Wie zijn wij en wat is de Ecorace-Challenge? 

Wij zijn een team van 7 gemotiveerde bachelorstudenten, uit de industriële wetenschappen aan de KULeuven. Groep T is een innovatieve en internationale campus in Leuven, die actief is op het vlak van engineering, enterprising en educating. Dit jaar hebben wij de kans gekregen om deel te nemen aan de Ecorace-Challenge. De Ecorace-Challenge is een wedstrijd voor studenten uit het hoger onderwijs. Tijdens deze wedstrijd gaan verschillende studententeams de uitdaging met elkaar aan, om een ecologisch vaartuig te bouwen op basis van een innovatieve en performante aandrijving. De studententeams worden gestimuleerd om zich op het gebied van engineering, management en ondernemerschap te ontplooien. 
 
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door NV De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanalen NV. Deze wedstrijd zal doorgaan op 8,9 en 10 mei 2015 op het kanaal naar Beverlo in Leopoldsburg. Met dit initiatief willen ze de binnenvaart promoten als een veilige, betrouwbare, multifunctionele en milieuvriendelijke transportmodus.
 
De competie wordt opgedeeld in twee categorieën: cargo en non-cargo. Omdat deze competie als doel heeft de binnenvaart te promoten op een innovatieve manier, hebben wij voor de categorie cargo gekozen. De categorie cargo houdt in dat we 1 ton vracht moeten kunnen vervoeren, en dit op een efficiënt en flexibel mogelijke manier.

Waarom nemen wij deel aan deze competitie?

Wij, als team, nemen voornamelijk deel aan deze wedstrijd voor de ervaring. Doordat we nog maar in onze bachelor zitten is dit een ultieme kans om vaardigheden op te doen, maar ook om te bewijzen wat we waard zijn. 
 

Ons uiteindelijk doel...

Het doel van de Ecorace-Challenge is om de binnenvaart te promoten. Dit moet ook blijken uit ons project. Zo willen we aan de hand van nieuwe ideeën de bedrijfswereld aanzetten tot hernieuwing in transportmethoden. Wij vinden dat de binnenvaart op de dag van vandaag niet voldoende gebruikt wordt, en zelfs achterwegen gelaten wordt. Fluviale transportmethoden zijn te promoten omwille van hun groen en efficiënt karacter.
 
Volgende onderdelen willen we met onze boot bereiken:
 
- Aangepaste aandrijflijn
- Onderzoeken van brandstof
- Boot aanpassen voor transport van vaste stoffen en vloeistoffen
- Efficiënte overdekking ontwikkelen
- Draagcapaciteit
- Gebruikte materialen
- Kostverlaging
- Het gladmaken van de romp 
 
We vinden het belangrijk om robuuste materialen en systemen te gebruiken om de lange termijnkosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast gaan we een zo efficiënte mogelijke aandrijflijn gebruiken die werkt op een biobrandstof. Het gebruik van een biobrandstof zal de energievraag naar beneden halen. Hier maken we de link met het ecologisch aspect.

Door al deze aspecten zo goed mogelijk te implementeren zal men een resultaat krijgen dat een prototype is voor de volgende generatie boten. 

 

Geschiedenis van het project

 

Vorig academiejaar (2013-2014) werd voor de allereerste keer de Ecorace-Challenge georganiseerd. Het idee van deze wedstrijd was om de binnenvaart promoten. Tijdens deze eerste editie hebben 3 teams deelgenomen: Groep T, de Hoge Zeevaartschool Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. De Acis was de boot die gemaakt werd door 5 masterstudenten van Groep T: Jack De Boever, Wouter Depypere, Maarten De Vrieze, Maxime Spaas en Guillaume Williquet. Op het einde van de race belandde de boot in de garage van Groep T en werden er geen verdere plannen meer gemaakt. 

Dit jaar hebben wij de kans gekregen om deel te nemen aan de Ecorace-Challenge. We zullen Acis omvormen tot Acis 715. De Acis 715 zal een uitgebouwde versie worden van de originele Acis. We zullen dit jaar niet werken met een elektrische aandrijving zoals ze vorig jaar deden, met een biobrandstof. Verder zullen we de boot overdekken, en we zullen niet enkel vaste stoffen transporteren, maar ook vloeistoffen. 

We bedanken onze mentor, Geert Waeyenbergh, voor deze kans dat wij aan dit project mogen deelnemen, en natuurlijk ook het Ecorace-Challenge Team Groep T van 2013-2014 om ons zo een mooie en stevige casco te leveren.


 

Over ons en het project...

Ons team, het project en zijn geschiedenis,
hier kom je alles te weten,
wat je weten moet!